Украинското външно министерство остро осъди решението на Корейската народнодемократична република да признае

...
Украинското външно министерство остро осъди решението на Корейската народнодемократична република да признае
Коментари Харесай

Украйна къса дипломатическите отношения с КНДР заради ДНР и ЛНР

Украинското външно министерство остро осъди решението на Корейската народнодемократична република да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики (ДНР и ЛНР).

Това заяви във " Facebook " представителят на украинското външно министерство Олег Николенко, представен от " Укринформ ".

" Разглеждаме това решение като опит на Пхенян да подкопае суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, жестоко нарушаване на Конституцията на Украйна, Устава на Организация на обединените нации и главните правила и правила на интернационалното право ", сподели той. Той също по този начин добави, че признаването от севернокорейския режим на съветските окупационни режими в Донецка и Луганска области е незначително, няма да има правни последствия и няма да промени интернационално приетите граници на Украйна.

Николенко сподели, че в отговор на подобен вражески акт Украйна скъсва дипломатическите отношения със Северна Корея.

" Политически и стопански контакти с КНДР не се реализират заради интернационалните наказания, наложени на тази страна, означи Николенко.Обръщението на Русия към КНДР за поддръжка при легитимирането на силовото завладяване на част от украинската територия приказва повече за токсичността на Москва, в сравнение с за токсичността на Пхенян. Русия няма повече съдружници в света, като се изключи страни, които зависят от нея финансово и политически, и Нивото на изолираност на Руската федерация скоро ще доближи равнището на изолираност на КНДР. Украйна ще продължи да реагира допустимо най-сурово на похищенията върху нейния суверенитет и териториална целокупност ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Северна Корея призна независимостта на Донецката национална република. Това разгласи по-рано през днешния ден водачът на ДНР Денис Пушилин. Това написа той в " Телеграм " и добави, че интернационалният статут на ДНР и нейната държавност не престават да се укрепват. Това е още една дипломатическа победа за нас, акцентира Пушилин.

Той благодари на Северна Корея за " огромната поддръжка за народа на Донбас ".

" Това политическо решение ще обезпечи и основата за бъдещото развиване на икономическите връзки. Двустранното партньорство ще даде опция на нашите компании да разширят търговията си. Очаквам интензивно и ползотворно съдействие ", показва Пушилин.

Впоследствие от посолството на КНДР в Москва потвърдиха информацията.

На 21 февруари съветският президент Владимир Путин разгласи признаването на независимостта на Донецката и Луганската национална република. С техните ръководители бяха подписани контракти за другарство, съдействие и взаимопомощ. Русия откри дипломатически връзки както с ДНР, по този начин и с ЛНР ден по-късно.

Южна Осетия призна ДНР и ЛНР за самостоятелни страни през 2014 година, като откри дипломатически връзки с Донецк през май 2017 година и с Луганск през май 2019 година Президентът на Абхазия Аслан Бжания подписа укази за признание на независимостта на двете републики на 25 февруари тази година.

На 29 юни Сирия също призна независимостта на двете сепаратистки републики. В отговор Украйна разгласи скъсването на дипломатическите връзки с Дамаск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР